Mere Momentum

01.11.2017 - 15.11.2017

Barn nr. 33

Monolog

Spillested: Åløkke Alle 35, 5000 Odense C

Producent: Det Skrå Teater

OVERGREB 2: BARN NR. 33

Hvad sker der med det misbrugte barn?

”De fine kommer!” - I over ti år kunne Odenses bedre borgerskab købe sig adgang til børnene på børnehjemmet Aaløkkegaarden. Det var lige efter 2. verdenskrig, og tiden var præget af forråelse og fanatisme. Den samme råhed og nederdrægtighed herskede på børnehjemmene, hvor hverdagen bød på vold, ydmygelser og sult. Vendte myndighederne det blinde øje til? Og er vi overhovedet blevet klogere i dag?

Med udgangspunkt i Frede Farmands selvbiografiske værk ”Barn nummer 33 – et barnerequiem” undersøges overgrebets offer; barnet.

Det Skrå Teater præsenterer i november 2017 anden del af værket OVERGREB, der stiller skarpt på henholdsvis overgrebets offer og gerningsmand. Du kan i september og oktober 2017 opleve første del af værket, "GERNINGSMANDEN”, som sætter fokus på overgrebsmanden. Læs mere i det direkte link til denne forestilling her

Publikum mødes på location: Åløkke Alle 35, 5000 Odense C - bemærk at publikum i løbet af forestillingen vil vandre mellem forskellige lokationer/scener. 

Varighed 45 minutter.

Anbefalet alder: min. 15 år

Hver forestilling har en stærkt begrænset kapacitet - det er derfor vigtigt at man melder afbud, hvis man ikke ønsker at benytte sin billet

Da denne dobbeltforestilling beskæftiger sig med et vanskeligt og tabubelagt emne har Det Skrå Teater taget kontakt til Psykolog & Senior Rådgiver for Børns Beskyttelse hos Red Barnet, Kuno Sørensen. Han udtaler:

"Jeg finder det vældig godt og vigtigt at teatret som institution, med sin særlige form, tager sådanne emner op. Det kan virke provokerende, fordi det er tabubelagt. Men det er vigtigt at bryde de tabuer, vi har i vores samfund. Det er vigtigt, fordi vores tabuer rammer mennesker på en negativ måde. Når vi tier overgreb ihjel, gør vi det muligt for sexuelle krænkere at fortsætte deres aktiviteter - især mod børn. Når overgreb i den brede offentlighed er tabubelagt, så vælger mange af os bagatalisere det; ignorere det; vi vælger ikke at handle. Den eneste måde at bryde et tabu på er ved at sige det højt og tale om det - og det bidrager denne forestilling til.

Det er vigtigt at kunsten går ind og bidrager til vores samfunds mere fagligt orienterede viden. Den kunstneriske fremstilling af emnet kan noget andet, end vores faglige viden kan: Igennem det kunstneriske udtryk kan emner gribe os på en anden måde og kan således være med til at bryde nogle barrierer. Det kan vække til debat, fordi det virker provokerende, men det kan også bryde nogle blokeringer vi har, at vi oplever det med vores følelser; vi kan følelsesmæssigt bedre engagere os i det, når vi præsenteres for det ellers tabubelagte emne gennem et kunstnerisk udtryk.

Angående OVERGREBSMANDEN, så er det af betydning for vores samfund at få tegnet et samlet billede af denne: Hele hans person, hans indre konflikter, hans kontakt med det psykiatriske system og hans medieforbrug. Når vi breder billedet ud, får vi en nuanceret beskrivelse af en mand på afveje. Forestillingen har afsæt i det konkrete, men handler ikke om en særlig sag, men om at undersøge, hvorfor et menneske iblandt os kan komme på sådanne afveje.

Som psykolog og seniorrådgiver hos Red Barnet håber jeg at offentligheden vil se forestillingen og på den måde tage et emne, som behøver vores opmærksomhed, alvorligt. Vi har sammen, som samfund og medmennesker, et ansvar for potentielle, fremtidige ofre.” Andre eksempler på at kunsten har behandlet dette tabubelagte og følsomme emne er spillefilmen “JAGTEN” og dramatiseringen af Kristian Ditlev Jensens incestroman “DET BLIVER SAGT”."

Forestillingen laves i samarbejde med Forsorgsmuseet i Svendborg

 

 

  • Køb billetter
    Scroll ned for flere datoer

Medvirkende
Kim Leprévost

Idé og instruktion
Jeppe Sand 

Tekstdramaturg Susanne Hjelm Pedersen

Lyddesign Henrik Pahlke Møller

Dramatiker
Julie Glargaard

Teknik
Martin Mørk