Mere Momentum

12.08.2019 - 14.08.2019

Find Vahid

ET HØRESPIL OM GRØNLANDS FØRSTE FLYGTNING

Hvad sker der, når man søger asyl i Grønland? Man falder – ligesom Alice i Eventyrland – ned i et magisk kaninhul og ind i et juridisk terra incognita, hvor ingen har været før.

Det må være konklusionen på den rejse, Kristian Husted inviterer publikum med ud på i FIND VAHID – en detektivhistorie for otte højttalere. Kristian Husted vakte en del opsigt, da han i 2018 udgav den omdiskuterede bog ’Vahid’. Her gik forfatteren undercover som en iransk forfatter på flugt, der via Balkanruten kom til Danmark og søgte asyl. Nu følger han i hælene på en ung georgisk mand, Usman Aleksejevitj, der som den første nogensinde har fået asyl i Grønland.

FIND VAHID starter, hvor ’Vahid’ sluttede. Forfatteren har sat sig for at undersøge, hvad der skete med Vahid, da han forsvandt sporløst efter tre uger i et asylcenter i Rødbyhavn. Det bliver begyndelsen på en helt anden rejse ind i det danske asylsystem, som bringer forfatteren til Grønland og langt ind i hjertet af Rigsfællesskabet.

Forestillingen er skabt i et samarbejde mellem Kristian Husted og lyddesigner Asger Kudahl, og baseret på interviews, samtaler og lydoptagelser. Der er ingen på scenen, for Vahid er forsvundet. Og Usman vil helst ikke genkendes som ”Grønlands første flygtning”. Han vil bare gerne videre med sit liv som alle andre unge mænd på 26 år.    

Varighed 80 minutter
Artist Talk 13. aug

Tekst, interviews og iscenesættelse Kristian Husted

Lyddesign og komposition Asger Kudahl

Lysdesign Mathilde Niemann Hüttel

Dramaturg Pernille Kragh

 

Instruktørkonsulent Jens Albinus

Medvirkende Kristian Husted, Usman Aleksejevitj, almindelige danskere og grønlændere, danske og grønlandske myndigheder, politikere m.fl. 

Stemmer Marina Bouras, Morten Burian, Peter Flyvholm, Morten Hauch-Fausbøll, Kristian Halken, Kimmernaq Kjeldsen, Laura Allen Müller, Miké Thomsen

Co-Produktion Teaterforeningen Yel Kayé og husets teater