Mere Momentum

25.09.2017 - 05.10.2017

Gerningsmanden

Monolog

Producent: Det Skrå Teater

OBS: Mødested for forestillingen er Skulkenborg 1 (Borgerservice), 5000 Odense C

OVERGREB 1: GERNINGSMANDEN

Hvad får et menneske til at forgribe sig på børn?

Med afsæt i sagen om den 42-årige dømte overgrebsmand, der i 2012 kørte rundt på Fyn i sin røde Opel Astra, undersøges det afsporede menneskes tankemønstre. Det Skrå Teater præsenterer i efteråret 2017 værket OVERGREB, der i to forestillinger stiller skarpt på henholdsvis overgrebets gerningsmand og offer. Du kan i september 2017 opleve første del af værket, “GERNINGSMANDEN", som sætter fokus på overgrebsmanden.

Varighed 45 minutter

OBS: Mødested for forestillingen er Skulkenborg 1 (Borgerservice), 5000 Odense C

Begrænset antal årskortbilletter til hver visning.

Anden del af værket OVERGREB sætter fokus på offeret og spiller i november 2017. Forestillingen hedder BARN NR. 33, læs mere om denne forestilling i det direkte link, her.

Da denne dobbeltforestilling beskæftiger sig med et vanskeligt og tabubelagt emne har Det Skrå Teater taget kontakt til Psykolog & Senior Rådgiver for Børns Beskyttelse hos Red Barnet, Kuno Sørensen. Han udtaler:

"Jeg finder det vældig godt og vigtigt at teatret som institution, med sin særlige form, tager sådanne emner op. Det kan virke provokerende, fordi det er tabubelagt. Men det er vigtigt at bryde de tabuer, vi har i vores samfund. Det er vigtigt, fordi vores tabuer rammer mennesker på en negativ måde. Når vi tier overgreb ihjel, gør vi det muligt for sexuelle krænkere at fortsætte deres aktiviteter - især mod børn. Når overgreb i den brede offentlighed er tabubelagt, så vælger mange af os bagatalisere det; ignorere det; vi vælger ikke at handle. Den eneste måde at bryde et tabu på er ved at sige det højt og tale om det - og det bidrager denne forestilling til.

Det er vigtigt at kunsten går ind og bidrager til vores samfunds mere fagligt orienterede viden. Den kunstneriske fremstilling af emnet kan noget andet, end vores faglige viden kan: Igennem det kunstneriske udtryk kan emner gribe os på en anden måde og kan således være med til at bryde nogle barrierer. Det kan vække til debat, fordi det virker provokerende, men det kan også bryde nogle blokeringer vi har, at vi oplever det med vores følelser; vi kan følelsesmæssigt bedre engagere os i det, når vi præsenteres for det ellers tabubelagte emne gennem et kunstnerisk udtryk.

Angående OVERGREBSMANDEN, så er det af betydning for vores samfund at få tegnet et samlet billede af denne: Hele hans person, hans indre konflikter, hans kontakt med det psykiatriske system og hans medieforbrug. Når vi breder billedet ud, får vi en nuanceret beskrivelse af en mand på afveje. Forestillingen har afsæt i det konkrete, men handler ikke om en særlig sag, men om at undersøge, hvorfor et menneske iblandt os kan komme på sådanne afveje.

Som psykolog og seniorrådgiver hos Red Barnet håber jeg at offentligheden vil se forestillingen og på den måde tage et emne, som behøver vores opmærksomhed, alvorligt. Vi har sammen, som samfund og medmennesker, et ansvar for potentielle, fremtidige ofre.”

Andre eksempler på at kunsten har behandlet dette tabubelagte og følsomme emne er spillefilmen “JAGTEN” og dramatiseringen af Kristian Ditlev Jensens incestroman “DET BLIVER SAGT”." 

Forestillingen er støttet af Odense Kommune og "Fra Gade til by".

 

 

  • Køb billetter
    Scroll ned for flere datoer
Medvirkende

Kim Leprévost

Iscenesættelse

Jeppe Sand
Julie Glargaard
Martin Mørk
Tekstdramaturg: Susanne Hjelm Pedersen
Lyddesign: Henrik Pahlke Møller