Koncert

22.02.2020

Harald Grosskopf + Kraut Remixed feat. SØS Gunver Ryberg & Cristian Vogel

Harald Grosskopf er en legendarisk og kriminelt underkendt musiker, som havde sin storhedstid i 1970’erne, hvor han spillede på en lang række essentielle krautrockudgivelser. Således lagde han sin særegne trommestil ned på plader som fx Wallensteins Blitzkrieg, Walter Wegmüllers mamotværk Tarot, Cosmic Jokers eponyme album og Galactic Supermarket, Ash Ra Tempels Starring Rosi samt en række af albummer med Klaus Schulze. Ydermere var han den første trommeslager i verden (i hvert fald, hvad vi ved af) der inden for elektronisk musik begyndte at indarbejde sequencers. I 1980 udgave Grosskopf soloalbummet ”Synthesist”, som har haft kolossal indvirkning på i særdeleshed Techno og House, men også på elektronisk musik i det hele taget. Albummet er aldrig nået ud i de bredere kredse, men det er absolut et af de vigtigste og vægtigste elektroniske albummer, der kom ud af Krautrocken og et af de mest definerende albummer i relation til elektronisk musik i det hele taget. Det kan ikke understreges nok, hvor essentielt dette album er. Derfor: tune ørene ind på dette album!

I 2017 dannede Grosskopf projektet KRAUTWERK sammen med Eberhard Kraneman, som bl.a. var medlem af Kraftwerk i perioden 1970-71. De har udgivet et enkelt album på pladeselskabet Bureau B. 

Grosskopf har spillet på et hav af plader. Her har vi lavet en udvalgt diskografi af nogle af de største plader han spillede med på i Krautrockens barn- og ungdom.

Udvalgt diskografi:

Solo:

Synthesist (1980) – Læs bl.a. Pitchforks anmeldelse af genudgivelsen fra 2011:

https://pitchfork.com/reviews/albums/15165-synthesist/

Wallenstein - Blitzkrieg (1971)

Wallenstein - Mother Universe (1972)

Witthüser & Westrupp - Bauer Plath (1972)

Walter Wegmüller - Tarot (1973)

Cosmic Jokers - Cosmic Jokers (1973)

Ash Ra Tempel - Starring Rosi (1973)

Wallenstein - Cosmic Century (1973)

Cosmic Jokers - Galactic Supermarket (1974)

Klaus Schulze - Moondawn (1976)

Klaus Schulze - Body Love (1977)

Klaus Schulze - Body Love Vol.2 (1977)

Klaus Schulze - X (1978)

Ashra - Correlations (1979)

 

Kraut Remixed feat. SØS Gunver Ryberg & Cristian Vogel
Kraut Remixed inviterer dig med på en kalejdoskopisk rundtur i 1960’ernes og 70’ernes Vesttyskland og samtidens genrebrydende musikbevægelse – det kosmiske sammensurium krautrock. Bevægelsen satte lyd til den unge generations behov for at (genop)finde en ny tysk identitet efter Anden Verdenskrig og blev siden en bærende del af fundamentet for verdenskendte kunstnere som David Bowie, Brian Eno og The Fall samt hele genrer som techno, new age og post-rock. Under Vinterjazz 2020 tager det musikalske makkerpar SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel med en koncertrække favntag med genren med unikt afsæt i den legendariske kraut-producer Conny Planks efterladte produktioner.

Begrebet “krautrock” blev så at sige opfundet med en vis ironi af den britiske musikpresse, der i begyndelsen af 1970’erne manglede en fællesbetegnelse for strømmen af ny, tysk musik – selv foretrak flere af strømningens kunstnere som Neu!, Tangerine Dream, Amon Düül II, Popol Vuh og CAN i samtiden det mere billedskabende “Kosmische Musik”. Krautrock refererer derfor både til rock og til den surkål, der i krigstiden blandt engelsktalende blev synonym med tyskerne selv, men siger ikke nødvendigvis det store om scenens lyd. Bevægelsens spraglede udtryk lader sig nemlig ikke nemt indfange i en enkel genrebetegnelse – her er tale om en tysk version af eksperimentel musik, der både rummer abstrakte lydflader, hypnotiske, gentagende sekvenser og jazzinspireret avantgarderock – lige dele brillebærende intellektualisme og hippie-udknaldede jam sessions.

Via kontakter i kredsen om Conny Plank er autentiske multisporsoptagelser af krautrockens mest originale kunstnere blevet stillet eksklusivt til rådighed for SØS Gunver Ryberg og Cristian Vogel. Under Vinterjazz 2020 fremfører makkerparret en række koncerter landet rundt med personlige remix af kraut-legender som førnævnte Neu!, Harmonia og CAN baseret på de oprindelige optagelser. Faktisk havde den visionære producer allerede selv overvejet at præsentere egnede indspilninger i en art live-set og samlet udvalgt materiale, men døden kom ham i forkøbet i 1987, og Conny Planks tanker blev aldrig realiseret førend nu. Med sig har Ryberg og Vogel en særligt udvalgt mixer, håndplukket af Planks tekniker Michael Zähl, som designede og byggede hovedparten af producerens legendariske grej – mildest talt et scoop!

SØS Gunver Ryberg er en fremadstormende dansk tonekunstner, hvis output befinder sig i spændingsfeltet mellem elektronisk musik og lydkunst. Ryberg har præsenteret sit særlige miks af performance og koncerter på en lang række toneangivende spillesteder og festivaler i byer som New York og Berlin. Ryberg har desuden modtaget adskillige priser og anerkendelser for sit arbejde, blandt andet til computerspillet Inside, der også blev nomineret til en BAFTA-Pris (British Academy of Film and Televison) i 2017. Senest blev hun i september 2019 af ikonet Aphex Twin udvalgt til at optræde under koncertserien Warehouse Project i Manchester.

Chilensk-fødte Cristian Vogel har med sine mange udgivelser på prominente selskaber som Mille Plateaux og Tresor markeret sig som en vigtig skikkelse inden for den eksperimenterende del af den elektroniske musik siden slutningen af 1980’erne. Vogel er desuden en meget efterspurgt manipulator af andre kunstneres musik, hvor blandt andre Radiohead og Chicks On Speed har været en tur gennem mandens fingre.

Kraut Remixed er en særudgave af koncerttemaet Jazz Remixed, hvor danske producere og dj’s livefortolker et ikonisk album, en scene eller et fortættet, inspirerende punkt i jazzhistorien.

Koncertrækken er arrangeret i samarbejde med Art Freq og Goethe Instituttet. Projektet er en del af det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020. Med afsæt i de dybe historiske bånd mellem Danmark og Tyskland skal det kulturelle venskabsår i 2020 videreudvikle og intensivere det gode samarbejde mellem vores to lande og sætte et internationalt eksempel for fredelig og fremadskuende sameksistens i det 21. århundrede.

 

Entré: 100 kr.

Entré med Momentums musikårskort: 50 kr.

 

Harald Grosskopf spiller lige efter vol. 13-forestillingen 'Apokalypse', som du kan læse mere om lige her.