Festival

11.09.2020 - 12.09.2020

Jaiyede Jazz Festival

11.09 & 12.09 2020

Genrer og forståelser af hvad jazz er deklinerer, og ubestemmelige former og forbindelser opstår. Det særligt i-øre-springende er den totale neglicering af konventioner, og de rigide, statiske opdelinger af genrer og kulturelle koder.

Polyhistoriskheden og ambivalensen får frit løb i musikken. Den udtrykker sig gennem magiske, vildtvoksende plateauer på tværs af kontinentalpladerne og samler traditioner fra både Afrika, Mellemøsten, Asien og vor egen nordiske hemisfære.

Med en rørende overflod af global-patriotisk åbenhed, flertydighed, hjerterum og nysgerrighed udfolder den musiske smeltedigel sig. Og her er jazzen lige præcis dén åndelige rettesnor og lim, der helt naturligt highlighter forbindelser mellem alt fra post-punk, dub, IDM, hiphop, afrobeat og drum'n'bass til klassisk, psychedelia og alverdens folklore. Dét er netop essensen af jazz. At det er musik, der fordomsfrit og med improvisationen som værktøj, opbløder de sekteriske genrekonventioner og forbinder punkterne i den helt, helt store prik-til-prik tegning.

Som noget nyt spreder vi festivalen ud over to dage i år. Det gør vi fordi vi inviterer mere af verden ind. Sidste år satte vi fokus på den elektroniske del af Londons jazzscene. I år åbner vi endnu mere op for posen. Vi ryster landekoderne og genrenedsmeltningerne endnu mere sammen, for at give jer et exceptionelt felt af nybrydende jazz fra flere hjørner af musikkens vidunderligt snørklede verden.

Causa Sui (DK)

Causa Sui har efterhånden skabt sig en solid fanskare over hele verden, og bandet har gang på gang bevist, hvorfor de er i en klasse for sig.

Her er bevægelser ind i spiritual freejazz, drømmende forløb inspireret af gamle italienske soundtracks og Library Music, krautrockede udladninger og som altid masser af ekstatisk støjguitar.

Gruppens medlemmer har rødder i bred pallet af eksperimenterende projekter og de har arbejdet sammen med folk fra bl.a. Sunburned Hand of the Man, Tortoise, Isotope 217 og fremtrædende musikere fra Chicagos jazzscene som f.eks. Rob Mazurek og Jeff Parker (begge International Anthem).

Jonas Munk og Jakob Skøtt begik således for 10 år siden et monster af et album sammen med bl.a. Mazurek og Parker under navnet Chicago Odense Ensemble. Denne plade er lige blevet genudgivet på Causa Suis eget pladeselskab El Paraiso Records og kan på det varmeste anbefales!

Causa Sui er ved at lægge sidste hånd på en ny LP, så forvent både nye såvel som velkendte toner.

Tjek dem ud her og tjek i det hele taget deres pladeselskab El Paraiso Records:
elparaisorecords.com/artists/causa_sui

Dawda Jobarteh (GM) & Stefan Pasborg (DK)

Jobarteh/Pasborg er et enestående møde mellem to herrer fra to forskellige musikkulturer, og fra to forskellige kontinenter. På fineste vis skaber de en lyd, som illustrerer, hvorledes jazzen er dybt rodfæstet i det afrikanske kontinent.

To karismatiske og mesterlige musikere i et helt unikt samarbejde. En smeltedigel af stilarter blandet sammen til et output baseret på gensidig kærlighed til stærke rytmiske figurer, smukke melodier og den rene energi i musikken! Musikken er grundlæggende skabt af trommer og kora og intensiteten i det her så vild, at vi med garanti lover, at det bliver svært at holde numsen i sædet!

''Ikke siden Jimi Hendrix og Sonny Sharrock har jeg hørt noget lignende!’’ - Jazz Special, DK.

Tjek lige deres album her. Der er altså dømt fuld ild
open.spotify.com/album/1PoLVJ1FzYnD5A3aUaHqmz

Nausia (DK)

Energi, improvisation og smuk udfoldelse af melodier er kernen i det nye danske band Nausia. Den unge københavnske kvintet skaber en lyd, der trækker tråde til både spiritual jazz, krautrock, post-punk, ambient, noise og minimalisme. Bandet tegner med de mange forskellige inspirationer deres helt eget transcenderende musikalske landskab, som både rummer støjende flader og sarte sangbare melodier. Musikken veksler mellem det fastlagte komponerede og det spontane improviserede, mellem rolige klangflader og tunge grooves, mellem kosmisk jazz og støjende rock.

Nausia arbejder i skrivende stund på deres debutalbum og således er der ikke meget materiale at finde derude. Men der er bl.a. dette nummer, Prince Kiosk, som blæste os bagover her på kontoret. Vi er derfor virkelig stolte af at præsenterer denne lille juvel i den danske jazzskat. Medlemmerne i Nausia er 19 – 21 år og er altså virkelig et band man skal holde øje og øre med.

Tjek Prince Kiosk ud lige her: www.youtube.com/watch

Karl Hector & The Malcouns (DE)

Med base i München spiller Karl Hector & Malcouns en vild
hybridiseret sammensmeltning af Krautrock, neo-psykedelia, jazz-funk, og Afro-beat. Udtænkt
af den visionære guitarist, producer og sangskriver JJ Whitefield og trommeslager Zdenko Curulija. Bandet har haft mange forskellige lineups igennem tiden, lige fra en kvartet til et big band. Således er det en kvintet der besøger Jaiyede Jazz Festival.

Whitefield grundlagde også Poets Of Rhythm og Whitefield Brothers - to bands, hvis rå tilgang til analoge optagelser og retro-funk-revitalisme lægger sig op ad selskaber, såsom Daptone og Truth & Soul.

I 2019 udsendte Karl Hector & the Malcouns albummet Non Ex-Orbis , der bevægede sig dybere ind i myten og legenden om Krautrockens historie og bygger således videre på innovationen af tre af de mest indflydelsesrige bands fra 1970'erne eksperimenterende tyske rock scene: Amon Düül 2, Popol Vuh og Embryo. Tilsæt her også en solid dosis Ethio-jazz og så har du din perfekte kop jazz-the.

Lyt til Karl Hector & The Malcouns på Spotify her: open.spotify.com/artist/1RrTQU4gM94QB6XWSBy8yB

Embryo (DE)

Embryo startede i 1969 i Tyskland og det var Christian Burchard (1946 - 2018) der søsatte dette længelevende projekt. Embryo er et af de mest originale og innovative Krautrock-bands. De har en helt særegen stil, hvor de, sammen-smelter diverse folklore traditioner med deres helt egen jazzy spacerock-stil.

De har udgivet et hav af plader og spillet sammen med store navne, såom bl.a. jazzpianisten Mal Waldron, saxofonisten Charlie Mariano, Trilok Gurtu og Fela Kuti og mange andre. Siden 2016 har Christian Burchards datter, Marja været kapelmester i Embryo. Dette er en naturlig og smuk forlængelse af hendes far arbejde og hun har i og for sig været med på sidelinjen, siden hun blev født i det herrens år 1985. Hun bringer ny energi, men med samme ånd, som sin far.

Embryo excellerer således stadig i et spændingsfelt mellem Jazz, Rock, Ethno-melodier, rytmiske synkoper og improvisationer skaber en særlig og medrivende for musik, som bedst kan betegnes, som værende fri. Musik uden grænser, der altid søger at finde noget nyt.

“Embryo – they are these crazy creative musicians playing really great stuff” Miles Davis

Surf rundt i Embryo her og skal der smides et par anbefalinger så tjek deres debut Opal fra 1970 eller It Do fra 2016. Så kommer I hele spektret rundt:
open.spotify.com/artist/71TXox3zeu8QPFAiv07Qf4

Cockpit Music (DK)

De herrer TS Høeg, Søren Tarding og Pere Oliver Jørgens dannede i 1978 Cockpit Music som, var den første punk/no wave-jazzgruppe herhjemme. Hen ad vejen begyndte trioen også at operere i det smalle, men absolut rytmisk & harmonisk vidtrækkende. Det værende sig i både kompositions- & improvisationsfelterne indenfor det mere eksperimenterende udtryk.

Cockpit Music befinder sig i sit helt eget genrefrie felt, hvorfra alskens inspirationer fra den vide verden samles til et både udfordrende & underholdende hele. Således indkapsler Cockpit Music ånden omkring Jaiyede Jazz Festival og er derfor et naturligt prik over i’ et i programmet for dette års festival.

Fra Dansk Rock Leksikon:
"Trioen bevægede sig hovedkuls ud i et hektisk grænseland mellem fri jazz, rock, punk, verdens- og kompositionsmusik og har haft stor betydning for den eksperimenterende del af den københavnske musikscene, og især gruppens talrige koncerter åbenbarede allerede for 80'er-miljøet, at musik kunne spilles i andet end 4/4 ..."

Det er muligt at lytte til et udsnit af deres diskografi her: open.spotify.com/artist/66hqynyUCRoq8uQ5UuHJRC

Martin Rude & Jakob Skøtt (DK)

Martin Rude (Sun River) & Jakob Skøtt (Causa Sui) er gået sammen om en genrenedbrydende plade, der blev indspillet under en ekstraordinær session den 3. marts 2020. Martin havde taget sin kontrabas, akustiske og baritone guitar med i Causa Suis studie. Musikken Rude og Skøtt fik lagt ned den dag spænder fra præ-fusions elektrisk jazz til krautet rock og videre til psykedeliske ragas. Efter den pågældende session blev den frit flydende musik redigeret af Skøtt til kortere sammenhængende segmenter, samtidig med, at den improviserede stemning i disse optagelser blev bevaret.

Det er en plade, der hylder jazzens store innovatorer: Miles og Trane (eller måske mere passende deres peak-trommeslagere: Tony Williams, Jack DeJohnette og Elvin Jones) samt Mingus i hans voldsomste hjørne eller Sun Ra i sit mest eksotiske. Ydermere toppes musikken klædeligt af med guitar pickings ala John Fahey og Sandy Bull, samt sparsomme lag af synthesizere.
Måske den nærmeste reference slet ikke er noget der er bestemt af tid og sted, men snarere en frit flydende etos af stoiske proportioner: at lade ske, hvad der kan og vende ”fejl” til noget afgørende og prægnant.

Indtil videre er der kun et par enkelte numre ude fra pladen Martin Rude & Jakob Skøtt Duo: The Discipline of Assent men hele albummet er mind blowing!
elparaisorecords.com/releases/martin-rude-jakob-sk-tt-duo-discipline-assent

Køs (DK)

Tre musikalske søskende forener som Køs deres kærlighed til både storladenhed og skrøbelighed i en søgen efter intense nye lydlandskaber. Den unge trio har det seneste år fået stor opmærksomhed herhjemme for sin helt særegne lyd hvor fri improvisation er kernen. I et elektroakustisk univers blandes, bøjes og manipuleres lyden af saxofon og trommer, som får instrumenterne til både at smelte sammen, skille sig ud, eller danne helt nye og ukendte klange.
Deres debut LP ”An Uncaught Bird” udkom på Forlaget Kornmod d. 9. marts 2020.
open.spotify.com/album/7dCD7xLZXQCIDhgjDEPDYz

DJ's:
Anthon P. Nymark og Mikkel Ayi Okine vil stå for musikken før, under og efter de forskellige koncerter.
Nymark driver til daglig butikken Palmspree på Nørrebro, hvor de sælger plader, bøger og meget andet godt. Det kan på det varmeste anbefales at stikke hovedet ind! Derudover er Nymark også vært på programmet World News på Heartbeats.
Okine har sit eget program Open Soul, på undergrundsradioen MMH Radio og spiller trommer i bandet Nejrup, som også gæstede Jaiyede sidste år.
Vi lover med garanti, at musikken bliver top dollar, når de to herrer svinger toner direkte ind i kroppen på jer