Koncert

09.05.2019

The Master Musicians Of Jajouka

"A 4.000-year-old rock'n'roll band.” - William S. Burroughs.

Det her er en af de helt store og ét af de første ikke-vestlige ensembler der for alvor påvirkede den vestlige verdens musik!

Master Musicians Of Jajouka blev et modkulturelt ikon, da Brian Jones fra The Rolling Stones indrømmede, at selv han havde problemer med at stå stille da, han optog dem i deres lille landsby ved foden af ​​Marokkos Rif Mountains. Deres omdømme blev cementeret, da Rolling Stones Records udgav ”Brian Jones presents Pipes of Pan at Jaujouka” i 1971 og de fik på denne vis et helt nyt vindue ud til verden end, hvad de tidligere havde været vant til. Beatniks, hippier og jazzhoveder begyndte at tage ensemblet til sig og således spredte rygtet sig langsomt om det mystiske ensemble fra landsbyen Jajouka i Marroko.

Traditionen fortæller, at Jajoukas musik var en gave fra Sidi Achmed Sheik, en af ​​de første islamiske missionærer til at besøge landsbyen Jajouka. Sheik var en ærværdig helgen, hvis grav helbreder og sender åndelig magt til landsbyboerne. Denne synkretiske musik er tranceinducerende form for sufi-folklore der udvikler sig i et langsomt og meditativt tempo for at toppe i ekstatiske og nærmest hallucinerende udladninger der efterfølgende vugges til dvale igen via monotone og blide skvulp på tromme og rhaitas (marrokansk horn)

Master Musicians Of Jajouka ledes i dag af Bachir Attar og de fortsætter med at videreføre denne gamle tradition ind i det 21. århundrede. De har spillet over hele verden, er blevet det mest optagede ensemble i den islamiske verden, optrådt i flere film og har haft besøg af en række store personligheder til deres landsby - fra Ornette Coleman og William S. Burroughs til Mick Jagger og Talvin Singh.

Rækken af musikere, som har udtalt deres inspiration fra denne gruppe tæller bl.a. Throbbing Gristle, Lee Ronaldo, John Zorn, Flea, Medeski Martin & Wood, Marc Ribot, Ornette Coleman, Bill Laswell og mange andre. Denne række af folk vidner også om, hvor bredt dette ensemble er kommet ud og har påvirket verden omkring dem.

http://www.jajouka.com

Lyt til denne optagelse af The Master Musicians Of Jajouka's i August 2016: https://soundcloud.com/planetrock-booking/jajouka-bythelake/s-V4tkc

Entre: 50 kr. og fri adgang med musikårskortet.

Koncerten er støttet af Odense Kommunes Musikudvalg, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, Restaurant Aro, Fynske Bank Fonden, Sydbanks Fond, RecordPusher, BUPL's Solidaritets- og kulturpulje og Dansk Artist Forbund.