Teater Momentum får nyt kunstnerisk råd

Efter 10 år som Momentums kunstneriske dynamo har Trine Dyrholm, Lars Kaalund og Lasse Handberg valgt at træde ud af teatrets kunstneriske råd. Samtidig har det nu tidligere råd valgt tre nye medlemmer, som fremover skal udstikke Teater Momentums overordnede kunstneriske linje og ikke mindst udvælge hver sæsons nye kunstneriske leder.

Momentums nye råd er teaterinstruktør Elisa Kragerup, skuespiller Christine Albeck Børge og filminstruktør May el-Toukhy.

Det afgående kunstneriske råd udtaler:

“For godt 10 år siden blev grundplanen for Momentums særlige model tegnet på en papir-dug på en café, som netop var valgt for sine duge. Tanken var at kombinere den energi og det mod teaterfolk har i deres første arbejdsår med den sammenhæng og dybde man kan nå som et ensemble, der skaber mere end een forestilling sammen. Håbet var også at udklække nye teatergrupper og teaterchefer. Resultatet blev Momentums særlig form, hvor en ny teaterchef får midlerne til at ansætte et ensemble og nøglerne til teatret i et år. Herefter bliver man med sikkerhed fyret. Der er altså ingen grund til at spille ’sikkert’. Der er al mulig grund til at nå så meget som muligt på den begrænsede tid.

Resultatet blev også en model, hvor den korttidsansatte teaterchef skal løse en række opgaver, som vi har haft fornøjelsen af at formulere. Nye opgaver til hver ny chef, formuleret med ønsket om at skubbe chefen ud i svar, som ellers ikke var givet.

Det er med stor glæde, at vi nu kan se tilbage på 10 forskellige teaterchefer, som har samlet 10 forskellige ensembler og skabt 10 forskellige teatre, som tilsammen hele tiden har heddet (og haft) Momentum.

Nu giver vi stafetten som Momentums kunstneriske råd videre. Vi har hver især peget på et nyt rådsmedlem. Elisa, Christine og May skal fremover (forhåbentlig de næste 10 år) udpege og udfordre Momentums kommende chefer. Forvandlingskuglen er lagt i de bedste hænder og vi forventer, at Momentum også i fremtiden vil skubbe sine ansatte og sit publikum i nye retninger.”

Lasse Handberg fortsætter som formand for Teater Momentums bestyrelse. Ved spørgsmål angående det nye kunstneriske råd, kan Lasse Handberg kontaktes på tlf. 2612 9111

 

DET NYE KUNSTNERISKE RÅD

Christine Albeck Børge (1974) er uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater, 2000, og har siden medvirket i film samt en lang række forestillinger, ikke mindst på Mungo Park, Allerød, hvor Christine har været del af ensemblet siden 2010. Det var også herfra at Christine blev Reumert-nomineret for sin præstation i den anmelderroste BOYS DON’T CRY. Desuden er Christine også leder af det eksperimenterende koncept Mungo Lab.

"Jeg glæder mig meget til at være med til at påvirke, hvordan Momentum kommer til at tegne sig fremover. Jeg er optaget af, hvordan man kan udfordre udtryk og blande genrer. Det bliver spændende at være med til at motivere og udfordre den nye kunstneriske leder i en retning, som forhåbentlig vil sprænger nogle rammer og åbne nye døre for, hvad man kan og vil i teatret."

Elisa Kragerup (1979) er uddannet fra Statens Teaterskole i 2010. Debuterede på Det Kongelige Teater med DEN UNGE WERTHERS LIDELSER (2010), som modtog Reumert-prisen som Årets forestilling samme sæson. Siden har Elisa været fast instruktør i Det Kongelige Teaters eksperimental-ensemble, Det Røde Rum, 2011-2016. Elisa har derudover instrueret en lang rækker forestillinger, senest ØDIPUS OG ANTIGONE på Det Kongelige Teater. Elisa Kragerup har modtaget seks Reumertpriser - to gange som Årets instruktør - og modtog i 2015 Kronprinsparrets store Kulturpris.

"Scenekunsten har brug for at udfordre sig selv, og det har Momentum insisteret på hver eneste sæson i teatrets første 10 leveår. Momentum har hjerte og viser et mod som kun kan inspirere det øvrige danske teater. Jeg glæder mig til at være en del af det råd, som skal opildne kommende kunstneriske hold!"

May el-Toukhy (1977) er uddannet fra Statens Teaterskoles produktionslinje i 2002 og har derefter videreuddannet sig som instruktør på Den Danske Filmskoles instruktørlinje i 2009. May har arbejdet som instruktørassistent og 2. unit instruktør på diverse Danmarks Radio dramaserier såsom ØRNEN, SOMMER og BORGEN. Derudover har May også instrueret adskillige radiodramaer for Danmarks Radio. Hendes anmelderroste spillefilmsdebut, LANG HISTORIE KORT, havde premiere i maj 2015, og modtog en Bodil for bedste manuskript. Senest er May i gang med at udvikle sine kommende spillefilm: FÆDRELAND og DRONNINGEN. May har desuden modtaget Nordisk Film Prisen, 2016.

"Jeg har sagt ja til at blive en del af Momentums kunstneriske råd, fordi jeg er optaget af hvordan vi kan skabe nye teaterformer og -udtryk, der giver publikum lyst til at gå i teatret. Momentum er et sted, der er gearet til den diskussion og som tager den udfordring meget seriøst. Barren sidder højt - og det synes jeg er meget appellerende."

 

Hvert år ansætter det kunstneriske råd en ny kunstnerisk ledelse for Momentum. Den nye kunstneriske ledelse sætter sit hold af skuespillere og kunstnere, og sammen bliver de sæsonens volume. De har nu et år og tre forestillinger til skabe deres kunstneriske retning, der skal skabe flow og fornyelse i scenekunsten, inden de igen skudt ud i det danske teaterlandskab med en fyreseddel i hånden. I sæson 2017/18 præsenterer vi vol. 11.0. Det kunstneriske råd, der nu består af Christine Albeck Børge, Elisa Kragerup og May el-Toukhy, formulerer en række opgaver, som ensemblet svarer igen på med de tre forestillinger.